ΣΚΛΗΡΗ ΕΠΙΘΕΣΗ ΣΑΜΑΡΑ ΚΑΤΑ ΠΑΣΟΚ ΓΙΑ SIEMENS ΚΑΙ ‘ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗ’

Posted: 27 Μαΐου, 2010 in ΠΟΛΙΤΙΚΗ


Υπό τη σκιά της ομολογίας του πρώην Υπουργού Μεταφορών του ΠαΣοΚ, κ. Τάσου Μαντέλη, ότι χρηματίστηκε από τη Siemens, συνεχίζεται σήμερα η συζήτηση στη Βουλή επί του σχεδίου «Καλλικράτης» για τη διοικητική μεταρρύθμιση της χώρας

Ο πρόεδρος της Ν.Δ., Αντώνης Σαμαράς έκανε εκτενή αναφορά στην περίπτωση Μαντέλη, λέγοντας ότι σκάνδαλα έχουν αποδειχθεί μέχρι στιγμής μόνο για στελέχη του ΠαΣοΚ. Σε ό,τι αφορά το σχέδιο «Καλλικράτης», ο κ. Σαμαράς ζήτησε τη διεξαγωγή ονομαστικής ψηφοφορίας επί της αρχής, τονίζοντας παράλληλα ότι «η μεταρρύθμιση είναι μια σοβαρή υπόθεση για να την εγκαταλείψουμε στα χέρια του ΠΑΣΟΚ». Οπως ήταν αναμενόμενο, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης εκμεταλλεύθηκε τη χθεσινή δημόσια σύγκρουση μεταξύ του προέδρου της Βουλής, κ. Φίλιππου Πετσάλνικου και του Υπουργού Εσωτερικών, κ. Γιάννη Ραγκούση, εκφράζοντας την υποστήριξή του στις θέσεις Πετσάλνικου για τη διατήρηση «ιστορικών δήμων». Ο κ. Πετσάλνικος έσπευσε να διαφοροποιηθεί, χαρακτηρίζοντας τον «Καλλικράτη» «αναπτυξιακό άλμα για τη χώρα», ενώ ο κ. Ραγκούσης κατηγόρησε την αντιπολίτευση για στείρα άρνηση.
Από την πλευρά του, ο υπουργός Εσωτερικών Γιάννης Ραγκούσης επέκρινε τη στάση της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, τονίζοντας ότι για άλλη μια φορά λέει ένα ακόμα ‘όχι’ στην αλλαγή ενός πελατειακού διεφθαρμένου συστήματος. «Το πρόβλημά της δεν είναι ότι υπάρχει για αυτήν ένα στραβό κυβερνητικό παρελθόν, αλλά και αρνητικό παρόν που δημιουργεί ένα ζοφερό κλίμα για την Αξιωματική Αντιπολίτευση» ανέφερε ο κ. Ραγκούσης.
Ο υπουργός Εσωτερικών υπογράμμισε ότι οι 325 δήμοι με τις 13 περιφέρειες πέρα από τη συμβολή τους σημαίνουν και μια βαθιά ισορροπία του πολιτικού συστήματος.

«Ο Καλλικράτης συνιστά και μια ριζική ανατροπή της άσκησης εξουσίας και διακυβέρνησης της χώρας. Για την Τοπική Αυτοδιοίκηση είναι ένας από τους πυλώνες για την αναπτυξιακή επανεκκίνηση της χώρας» τόνισε ο κ. Ραγκούσης.

Ο υπουργός Εσωτερικών ήταν κατηγορηματικός στο θέμα της διαφάνειας, του ελέγχου και της χρηστής διοίκησης στην Τοπική Αυτοδιοίκηση.
Κατηγορηματικός ήταν ο κ. Ραγκούσης στο θέμα εξασφάλισης των πόρων, χαρακτηρίζοντας ακατανόητη την εμμονή κάποιων και έωλη την κριτική τους για ελλιπή χρηματοδότηση του «Καλλικράτη».
Κλείνοντας, και απαντώντας στις διαφωνίες για το χωροταξικό, κατηγόρησε τη ΝΔ ότι όσο γινόταν η διαβούλευση ούτε μια σελίδα κριτικής ή πρότασης δεν κατέθεσε.

«Σιωπή και απουσία από την Αξιωματική Αντιπολίτευση. Ας μην φτάνει, λοιπόν, στο άλλο άκρο και να κατηγορεί την κυβέρνηση με υπερβολές και κινδυνολογικές αναφορές.»
Παρέμβαση Πετσάλνικου
Οι αναφορές του κ. Σαμαρά στη διαφωνία του κ. Φίλιππου Πετσάλνικου προκάλεσαν την παρέμβαση του προέδρου της Βουλής, ο οποίος τόνισε πως δεν ανέπτυξε «κανένα επιχείρημα για κομματική κοπτοραπτική».
Όπως υποστηρίξε, είπε πως είναι αυτονόητο ότι σε ένα τόσο μεγάλο εγχείρημα να υπάρχουν δυσκολίες και ότι «υπάρχουν λίγες έστω περιπτώσεις, υπάρχουν κάποια προβλήματα, που πρέπει να διορθώσουμε μερικά μικρολάθη».

«Μας ενδιαφέρει όλοι οι πολιτικοί και πολιτειακοί παράγοντες να μην εκτίθενται» είπε ο κ. Γιάννης Ραγκούσης, απευθυνόμενος τόσο στον κ. Αντώνη Σαμαρά όσο και -εμμέσως- στον κ. Φ. Πετσάλνικο.

Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.