ΕΓΚΥΚΛΙΟΣ ΓΙΑ ΤΟ ΨΑΛΙΔΙ ΣΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟ…

Posted: 2 Ιουνίου, 2010 in OIKONOMIA

Ρεπορτάζ : Κώστας Τσαχάκης
(από το Έθνος)

Ηρθε η δεύτερη δόση περικοπών στις αποδοχές των δημοσίων υπαλλήλων. Από χθες τέθηκαν σε εφαρμογή οι νέες μειώσεις επιδομάτων, αλλά και το «ψαλίδισμα» των δώρων που αφορούν περίπου 900.000 εργαζόμενους σε υπουργεία, Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης, ΔΕΚΟ και ΝΠΔΔ. Υπολογίζεται πως για το τρέχον έτος οι…
απώλειες ξεκινούν από το 4,5% και φθάνουν έως και το 14%, ποσοστά που… μεταφράζονται σε μείωση αποδοχών από 627 ευρώ για πρωτοδιόριστους υπαλλήλους υποχρεωτικής εκπαίδευσης έως και 14.000 ευρώ τον χρόνο για υψηλόβαθμους δικαστικούς. Δηλαδή σε ορισμένες περιπτώσεις χάνονται πάνω από δύο μισθοί ετησίως.

Χθες ο υφυπουργός Οικονομικών Φ. Σαχινίδης απέστειλε σε όλα τα υπουργεία και τους δημόσιους φορείς εγκύκλιο, όπου παρέχονται διευκρινίσεις για τον τρόπο υπολογισμού των νέων περικοπών, οι οποίες αποφασίστηκαν στις 2 Μαΐου.
Πιο αναλυτικά, όπως προκύπτει από την εγκύκλιο, η μείωση του επιδόματος αδείας στα 250 ευρώ και του Δώρου των Χριστουγέννων στα 500 ευρώ, σε συνδυασμό με τις περικοπές ειδικών και κλαδικών επιδομάτων κατά 12% από την 1η Ιανουαρίου 2010 και επιπλέον κατά 8% από την 1η Ιουνίου, θα έχουν ως αποτέλεσμα να περιορισθούν οι ετήσιες αποδοχές των 700.000 υπαλλήλων του δημόσιου τομέα κατά 4,5% έως 11% (απώλειες από 627 έως 5.700 ευρώ).
Ομως για τους δικαστικούς λειτουργούς οι περικοπές των ετήσιων αποδοχών θα φθάσουν ακόμη και το 14% ή τα 14.000 ευρώ, καθώς γι’ αυτούς η συνολική μείωση του επιδόματος για την ταχεία διεκπεραίωση υποθέσεων υπερβαίνει το 25%.
Για τους εργαζόμενους στις ΔΕΚΟ οι μειώσεις των συνολικών αποδοχών θα φθάσουν το 10% (7% τον Ιανουάριο και 3% από Ιούνιο). Ειδικότερα από χθες ισχύουν οι ακόλουθες ρυθμίσεις της εισοδηματικής πολιτικής:
Περικόπτονται κατά 8% τα πάσης φύσεως επιδόματα και οι πάσης φύσεως αποζημιώσεις των λειτουργών και των υπαλλήλων του Δημοσίου (που απασχολούνται με σχέση δημοσίου ή ιδιωτικού δικαίου), καθώς και των εργαζομένων στους ΟΤΑ και στα υπόλοιπα νομικά πρόσωπα δημοσίου δικαίου, συμπεριλαμβανομένων και των υπαλλήλων της Βουλής. Από τη νέα περικοπή εξαιρούνται: τα οικογενειακά επιδόματα, το κίνητρο απόδοσης, τα επιδόματα μεταπτυχιακών σπουδών, οι εφημερίες των ιατρών του ΕΣΥ, το ειδικό επίδομα ραδιενέργειας που λαμβάνει το προσωπικό του Εθνικού Κέντρου Ερευνας Φυσικών Επιστημών (ΕΚΕΦΕ) «Δημόκριτος» και της Ελληνικής Επιτροπής Ατομικής Ενέργειας, το επίδομα ειδικής απασχόλησης (170 ευρώ) που λαμβάνουν ορισμένοι εργαζόμενοι στους ΟΤΑ, τα επιδόματα ειδικών συνθηκών εργασίας και επικίνδυνης εργασίας, το καταδυτικό και το επίδομα κινδύνου που καταβάλλονται στους στρατιωτικούς, τα επιδόματα αναπηρίας και τα προνοιακά επιδόματα.
Τα επιδόματα εορτών Χριστουγέννων, Πάσχα και αδείας καθορίζονται από 1-6-2010 ως εξής: Το επίδομα εορτών Χριστουγέννων σε 500 ευρώ. Το επίδομα εορτών Πάσχα και αδείας σε 250 ευρώ το καθένα. Οσοι λαμβάνουν μεικτές αποδοχές άνω των 3.000 ευρώ δεν θα πάρουν καθόλου δώρα.
Μειώνονται κατά 3% οι συνολικές μηνιαίες αποδοχές που καταβάλλονται στους υπαλλήλους των δημόσιων επιχειρήσεων και οργανισμών, όπου το κράτος κατέχει πάνω από το 50% του μετοχικού κεφαλαίου (δηλαδή σε ΔΕΗ, ΕΥΔΑΠ, ΟΑΣΑ, ΕΘΕΛ, ΟΣΕ κ.λπ.), καθώς επίσης και στους υπαλλήλους των νομικών προσώπων ιδιωτικού δικαίου, τα οποία επιχορηγούνται από τον κρατικό προϋπολογισμό. Η μείωση αυτή αφορά συνολικά περίπου 200.000 εργαζόμενους.

Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.