ΛΟΥΚΑΣ ΤΖΑΝΗΣ: Επιστολή προς την Υπουργό Τίνα Μπιρμπιλή για την ανάπλαση της παραλίας Δραπετσώνας Κερατσινίου

Posted: 5 Ιουνίου, 2010 in ΔΗΜΟΣ ΚΕΡΑΤΣΙΝΙΟΥ - ΔΡΑΠΕΤΣΩΝΑΣ


Κυρία Υπουργέ,

Με ενδιαφέρον παρακολουθούμε τις εξαγγελίες και πολιτικές προτεραιότητες σας, οι οποίες σχετίζονται με την ανάπλαση, και την αξιοποίηση προς όφελος των πολιτών, της παράλιας μετώπης της πρωτεύουσας.

Έως και σήμερα οι προθέσεις σας συγκεκριμενοποιούνται και αφορούν το τμήμα της παράλιας μετώπης από το ύψος της παραλίας του Ν.Φαλήρου έως στα παράλια της Βάρκιζας και Βουλιαγμένης.

Κυρία Υπουργέ με δεδομένο το ότι επικροτούμε το πνεύμα των εξαγγελιών σας, σας εκφράζουμε την ΑΝΗΣΥΧΙΑ μας για το ότι δεν συμπεριλαμβάνεται στα προτεινόμενα σχέδια σας η ανάπλαση της παράλιας μετώπης της Δραπετσώνας και του Κερατσινίου και κατ’ επέκταση του Δυτικού Πειραιά .

Η ανησυχία μας μεγιστοποιείται από το γεγονός ότι διαχρονικά ο Δυτικός Πειραιάς , το Κερατσίνι και η Δραπετσώνα θεωρούνταν και χρησιμοποιήθηκαν στην πράξη, ως χώροι υποδοχής όλων εκείνων των εγκαταστάσεων και λειτουργιών που θεωρούνταν ανεπιθύμητες ως προς την χωροθέτηση και λειτουργία τους στο λεκανοπέδιο της Αττικής.

Ενδεικτικά σας αναφέρουμε την εγκατάσταση και λειτουργία στην περιοχή μας της χαβούζας, του κέντρου βιολογικού καθαρισμού της Ψυτάλλειας, των εγκαταστάσεων των λιπασμάτων, του εμπορικού λιμένα του ΟΛΠ, του Τσιμεντάδικου καθώς και των εγκαταστάσεων και αποθηκών Εταιρειών Πετρελαιοειδών.

Η συσσώρευση όλων αυτών των δραστηριοτήτων διαχρονικά έχει συντελέσει εξ αντικειμένου στον περιορισμό των δυνατοτήτων πράσινης ανάπτυξης της περιοχής μας και κατά συνέπεια στην υποβάθμιση του επιπέδου ζωής των πολιτών.

Το Κερατσίνι και η Δραπετσώνα έχουν δυστυχώς καταστεί περιοχές που ενώ έχουν θαλάσσια μετώπη και μάλιστα εκτεταμένη οι πολίτες τους δεν μπορούν να χαρούν και το τραγικότερο ούτε καν να προσεγγίσουν την θάλασσα της πόλης τους.

Κυρία Υπουργέ, οι κάτοικοι του δυτικού Πειραιά οι Κερατσινιώτες και οι Δραπετσωνίτες δεν είμαστε πολίτες γ΄κατηγορίας .

Δεν πρόκειται να αποδεχθούμε την περαιτέρω υποβάθμιση της περιοχής μας.

Δεν πρόκειται να αποδεχθούμε την δημιουργία στην πράξη μιας κατάστασης «γκέτο» στην περιοχή μας, σε αντιδιαστολή με την δημιουργία περιοχών «φιλέτων» στο υπόλοιπο λεκανοπέδιο.

Παλεύουμε και διεκδικούμε την ισότιμη αντιμετώπιση της περιοχής μας και την ένταξη της σε ένα συνολικότερο σχέδιο βιώσιμης και κυρίως ανθρωποκεντρικής οικονομικής ανάπτυξης και περιβαλλοντικής ανάπλασης.

Στο πλαίσιο αυτό η Κίνηση μας έχει δημόσια καταθέσει εδώ και καιρό τις προτάσεις της οι οποίες αφορούν τη δημιουργία πάρκου υψηλού πρασίνου Δραπετσώνας Κερατσινίου, την ανάπλαση της παραλίας σε συνδυασμό με την ανάπτυξη δραστηριοτήτων ήπιας μικρομεσαίας οικονομικής δραστηριότητας καθώς και την απόδοση της παράλιας μετώπης στους κατοίκους της περιοχής.

Επίσης έχουμε καταθέσει συγκεκριμένες προτάσεις για την αναδάσωση του όρους Αιγάλεω, με την αξιοποίηση του καθαρού νερού που προκύπτει από την διαδικασία του βιολογικού καθαρισμού στην Ψυτάλλεια και την χρησιμοποίηση εναλλακτικών μορφών ενέργειας (δημοτικών και διαδημοτικών φωτοβολταικών πάρκων) .

Κυρία Υπουργέ, διεκδικούμε και αγωνιζόμαστε για την υλοποίηση των παραπάνω προτάσεων μας προσδοκώντας στις ενέργειες και την βούληση σας ώστε να υπάρξει η δυνατότητα ουσιαστικής συζήτησης και αποδοχής τους από την ηγεσία του Υπουργείου σας και εσάς προσωπικά.

Η διεκδίκηση και ο αγώνας μας σε καμία περίπτωση δεν αφορά στενές τοπικιστικές προτεραιότητες και λογικές .Αφορούν τον αδιάκοπο αγώνα την ανησυχία και θέληση μας, να αναβαθμίσουμε την ποιότητα ζωής στην πόλη μας και να παραδώσουμε περιβαλλοντικά αναβαθμισμένο το Κερατσίνι και την Δραπετσώνα στις επόμενες γενεές.

Με εκτίμηση

ΛΟΥΚΑΣ ΤΖΑΝΗΣ

Επικεφαλής

Δημοτικής Κίνησης Πολιτών

«ΚΑΛΗ ΜΕΡΑ ΚΕΡΑΤΣΙΝΙ»

Δημοτικός Σύμβουλος

Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.