Ο δήμαρχος Κερατσινίου σπάει ρεκόρ… προσλήψεων

Posted: 29 Ιουνίου, 2011 in ΔΗΜΟΣ ΚΕΡΑΤΣΙΝΙΟΥ - ΔΡΑΠΕΤΣΩΝΑΣ
Στο βιβλίο Γκίνες είναι έτοιμος να γραφτεί ο δήμαρχος Κερατσινίου-Δραπετσώνας Λουκάς Τζανής καθώς αφενός μέσα σ’ ένα εξάμηνο και μάλιστα σε εποχή Μνημονίου κατάφερε να προχωρήσει σε 250 προσλήψεις και αφετέρου για περίπου το 1/3 από αυτές λάνσαρε μια νέα ανεπανάληπτη πατέντα: Την πρόσλψη μέσω… απευθείας ανάθεσης. Προφανώς, ο πρωην υπουργός Εσωτερικών Γιάννης Ραγκούσης όταν έθετε την αναλογία 1 προς 5 και αργότερα 1 προς 10 για τις προσλήψεις στο Δημόσιο δεν είχε υπόψη του το συγκεκριμένο δήμαρχο.
Οι… δημοτικοί ελεύθεροι επαγγελματίες
Ενδεικτικό των όσων συμβαίνουν στο δήμο είναι  περίπου το 80% των 250 προσλήψεων έγιναν έπειτα από την ψήφιση του προϋπολογισμού από το δημοτικό συμβούλιο, ήτοι από τις 30 Μαρτίου. Ενώ υπολογίζεται ότι περίπου το 1/3 των προσληφθέντων (γύρω στους 80) εργάζονται στο Δήμο Κερατσινίου-Δραπετσώνας με… μπλοκάκι μετά από απευθείας αναθέσεις έργων του δήμου (ο δήμαρχος έχει το δικαίωμα απευθείας αναθέσεις μέχρι το ποσό των 20.000 ευρώ)  για θέματα όπως μελέτη για την ποιότητα του νερού στο Κερατσίνι, μελέτη για το περιβάλλον στη Δραπετσώνα! Όπως, όμως καταγγέλει η αντιπολίτευση οι προσληφθέντες αυτοί, έχουν ουσιαστικά εξαρτημένη εργασία με το δήμο, καθώς εργάζονται σε άλλες εργασίες από αυτές που τους έχουν ανατεθεί σε πλήρες ή μειωμένο ωράριο.
Οι «εθελοντές»
Πέραν αυτού, στο δήμο και στις διοικητικές υπηρεσίες δουλεύουν «εθελοντές», όπως άλλωστε έχει πει και ο ίδιος ο δήμαρχος,αμισθί. Κάτι στο οποίο όμως που οι πληροφορίες και οι καταγγελίες της αντιπολίτευσης δε φαίνεται να… συμφωνούν, καθώς κάνουν λόγο για χαρτζιλίκι των συγκεκριμένων «εθελοντών», μέσα από άλλους κωδικούς του δήμου -όχι μισθοδοσίας-, και για «κλείσιμο του ματιού» από το Λουκά Τζανή για περαιτέρω διευκόλυνσή τους, μελλοντικής προσληψής τους στο δήμο μέσω ΑΣΕΠ με βάση το συνδυασμό εργασιακή εμπειρία και ανεργία….
Ενόχληση σε ΣΥΡΙΖΑ, ΔΗΜΑΡ
Σύμφωνα με πληροφορίες οι δραστηριότητες του Λ. Τζανή έχουν προκαλέσε ενόχληση σε στελέχη τόσο του ΣΥΡΙΖΑ όσο και τη Δημοκρατικής Αριστεράς που τον στήριξαν προεκλογικά.
Καταγγελίες Ζαχαρία Ζούπη
Όπως καταγγέλλει, άλλωστε, ο δημοτικός σύμβουλος και π. αντιδήμαρχος Ζαχαρίας Ζούπης, την ώρα που ο δήμαρχος λέει πως δεν ξέρει τίποτε για τα πόσα λεφτά έχει στο δημοτικό ταμείο, την ώρα που δεν εμφανίζει «με το έτσι θέλω οικονομικό απολογισμό τριμήνου, βάσει του άρθρου 72 του «ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗ»», την ίδια ώρα «γυρνάει αγέρωχος και χαρωπός , μοιράζοντας ποσά δεξιά και αριστερά» και προκαλεί «με εκατοντάδες διορισμούς ημετέρων μέσα από κουτοπόνηρες , παλαιοκομματικές , αδιαφανείς διαδικασίες, επιβαρύνοντας δίχως έλεος παραπέρα τα οικονομικά του Δήμου…
»Ενδεικτικά αναφέρω -και σύντομα θα επανέλθω με πρόσθετα στοιχεία- ότι 43 διμηνίτες γενικών καθηκόντων προσελήφθηκαν από τον Δήμο πριν 3-4 μέρες, 43 έχει προσλάβει μόνο το Κέντρο Πρόνοιας και Μέριμνας, 14 το Κέντρο Πολιτισμού και Κοινωνικών Υπηρεσιών, και σ’ αυτά τα στοιχεία δεν περιλαμβάνονται δεκάδες συμβάσεις που έχει εγκρίνει η πλειοψηφία του δημοτικού συμβουλίου, δεκάδες που πληρώνονται με αποδείξεις δαπάνης, αλλά και «εθελοντές» που παρέχουν διοικητικές υπηρεσίες!
»Στα στοιχεία αυτά δεν περιλαμβάνονται επίσης οι δεκάδες που έχει προσλάβει  η Αθλητική Επιχείρηση Κερατσινίου, αφού ο πρόεδρός της κ . Γιαννακίδης προκλητικά δεν δίνει – όπως είναι υποχρεωμένος- τα σχετικά στοιχεία σε αίτημά μου από τις 28 Απριλίου!
»Σ’ αυτά προστίθενται και ερωτήματα για τους ΑμεΑ που έχουν προσληφθεί και που κατά την γνώμη μου όλη αυτή η υπόθεση χρήζει ειδικής διερεύνησης. Συνολικά μιλάμε για πάνω από 250 προσλήψεις σε ένα δήμο που βρίσκεται μπροστά σε οικονομική καταστροφή.
»Άραγε τι θα πει ο δήμαρχος όταν δεν θα έχει να πληρώσει τους εργαζόμενους; Θα παριστάνει τον αγωνιστή δήμαρχο;»
Μάλιστα, ο Ζαχαρίας Ζούπης προειδοποιεί ευθέως το δήμαρχο Λουκά Τζανή, λέγοντάς του πως θα του στείλει το Σώμα Ελεγκτών Δημόσιας Διοίκησης, την Επιθεώρηση Εργασίας κ.λπ., εάν «νομίζει ότι σ ‘ αυτή την χώρα δεν υπάρχουν θεσμοί που μπορούν να ελέγξουν και να απονείμουν ευθύνες…»
Τα οικονομικά του δήμου και οι πληρωμές
Την απάντηση στην ερώτηση του Ζαχαρία Ζούπη τη δίνει η ίδια η διευθύντρια Οικονομικού του δήμου, η οποία  σε πρόσφατη προ ημερησίας συζήτηση για τα οικονομικά στο δημοτικό συμβούλιο σημείωσε πως υπάρχει δυσκολία για την καταβολή των μισθών του Ιουλίου και του Αυγούστου και πως πρώτα θα μαζέψει αυτά τα λεφτά και μετά θα πληρώσει τις υπόλοιπες υποχρεώσεις του δήμου.
Εάν κανείς λάβει υπόψη του τους περίπου 750 εργαζομένους που είχε ο δήμος συν τους νέους 250 μέσα στο πρώτο εξάμηνο, σύνολο περίπου 1.000, , τότε σίγουρα μπορεί να καταλάβει την… αγωνία της οικονομικής διευθύντριας, με το δεδομένο μάλιστα τα όχι ανθηρά οικονομικά του Δήμου Κερατσινίου-Δραπετσώνας.
Δάνειο 22 εκατ. ευρώ
Μάλιστα, όπως φημολογείται,   ο δήμαρχος προσανατολίζεται στο να πάρει δάνειο 22 εκατ. ευρώ, ποσό το οποίο -παρακαλώ!- είναι περίπου τόσο όσα όλα τα δάνεια που συνήψε ο δήμος από τη Μεταπολίτευση και μετά και πάνω από το 1/4 του συνολικού εγγεγραμμένου ετήσιου προϋπολογισμού των 80 εκατ. ευρώ!

Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.