Αντιδρούν δημότες-αντιπολίτευση στην λειτουργία της ΔΕΗ στο Κερατσίνι

Posted: 16 Δεκεμβρίου, 2011 in ΔΗΜΟΣ ΚΕΡΑΤΣΙΝΙΟΥ - ΔΡΑΠΕΤΣΩΝΑΣ

Από το http://www.pireasnews.gr

Την αντίθεσή τους στην λειτουργία του του εργοστασιου της ΔΕΗ Α.Ε. (ΑΗΣ Αγ. Γεωργίου) στο Κερατσίνι – επονομαζόμενο και ως «ΔΡΑΚΟΣ»– εκφράζουν οι κάτοικοι, αλλά και η μείζων αντιπολιτευση του δήμου Κερατσινίου-Δραπετσώνας.
Θύελλα αντιδράσεων έχει προκαλέσει στους κάτοικους , αλλά και στην αντιπολίτευση η αιφνιδιαστική πρόταση του δήμαρχου Λουκά Τζανή για να εξουσιοδοτηθεί από το Δημοτικό Συμβούλιο για να συζητήσει με την ΔΕΗ. 
Η αντιπολίτευση κατηγορεί τον κ. Τζανή ότι συζητούσε εν κρυπτό με την Διοίκηση της ΔΕΗ από τον Φεβρουάριο (όπως παραδέχτηκε ο ίδιος) και έφερε τελικά ένα απαράδεκτο κείμενο συμφωνίας, όπου για πρώτη φορά προβλέπεται η ες αεί λειτουργία του εργοστασίου του ΑΗΣ Αγ. Γεωργίου. 
Ουσιαστικά δηλαδή ζητάει την εξουσιοδότηση για να υπογράψει την μοιραία συμφωνία για την πόλη, στην οποία αντιδρούν σφοδρά η αντιπολίτευση, οι δημότες και φυσικά οι κάτοικοι της περιοχής.
Σημειώνουμε ότι ο κ. Τζανής έχει εκλεγεί με προγράμμα που προέβλεπε απομάκρυνση για πάντα της ΔΕΗ και πάρκο στην περιοχή, σε μια περιοχή με τη μικρότερη αναλογία πρασίνου ανά κάτοικο!
Ήδη από το 1996 υπογράφηκε το πρωτόκολλο συνεργασίας μεταξύ του Δήμου Κερατσινίου και των υπουργείων Ανάπτυξης και ΥΠΕΧΩΔΕ για χρονοδιάγραμμα οριστικής απομάκρυνσης του εργοστασίου και ανάπλαση της περιοχής.Στα έντυπα που κυκλοφόρησαν τότε η περιοχή γύρω από το εργοστάσιο παρουσιαζόταν ως τεράστιο πάρκο, με θέατρο και κοινόχρηστους χώρους.

Πέρασαν 15 χρόνια από τότε, δυστυχώς δεν άλλαξαν πολλά στη γύρω περιοχή  και η περιοχή υποβαθμίστηκε ακόμα περισσότερο! Τα υπουργεία δεν σεβάστηκαν τις υπογραφές τους! Το χρονοδιάγραμμα δεν τηρήθηκε και κάποια χρήματα που δόθηκαν αξιοποιήθηκαν σε άλλες περιοχές του Κερατσινίου. 
Παραθέτουμε τους λόγους, οι οποίοι δημοσιεύτηκαν σε  τοπικό blog για τους οποίους οι δημότες και η αντιπολίτευση αντιδρούν  στην λειτουργία του «Δράκου» της ΔΕΗ στο Κερατσίνι:


 Γιατί πρέπει να πούμε  όχι στην πρόταση της  ΔΕΗ.

 • Γιατί ζούμε στην πιο υποβαθμισμένη περιοχή του λεκανοπεδίουπου την έχουν χρησιμοποιήσει ως «σκουπιδοτενεκέ» της Αττικής όλες οι εξουσίες. (Ψυτάλλεια, Ακροκέραμος, ιχθυόσκαλα, εγκαταστάσεις ΟΛΠ, car terminal, ΔΕΗ, περιφερειακή λεωφόρος, λιμάνι, παζάρι Σχιστού, ερείπια στη βιομηχανική ζώνη Δραπετσώνας, σταθμός μεταφόρτωσης απορριμμάτων, τελευταία ο Δήμος Πειραιά προτείνει και σκουπιδοεργοστάσιο). 
 •  Η ΔΕΗ δεν τήρησε την παλιά συμφωνία. Από τις όμορφες αναπλάσεις που προβλεπόταν με το σχέδιο του 1996, δεν έγινε ούτε μία, το μόνο που έγινε ήταν να ξαναλειτουργήσει το εργοστάσιο μετά από 15 χρόνια! Γιατί τώρα θα γίνουν όλα αυτά που προτείνονται; 
 • Το παλιό πρωτόκολλο προέβλεπε απομάκρυνση της ΔΕΗ, το είχε αποδεχτεί και η  ΔΕΗ τουλάχιστον στα χαρτιά, η νέα συμφωνία προβλέπει, μόνιμη λειτουργία για πάντα!
 • Η νέα πρόταση για συμφωνία είναι μάλλον προσβλητική, μιας και ζητάει δήλωση πλήρους υποστήριξης από εκλεγμένα όργανα για ταχεία αδειοδότηση για κατασκευή των νέων μονάδων!
 • Υπάρχει επικινδυνότητα μιας και το εργοστάσιο συνορεύει με κατοικίες. Στις αρχές Οκτωβρίου έγινε έκρηξη στο χώρο του εργοστασίου της ΔΕΗ και δημιουργήθηκε πανικός μιας και οι πυκνοί καπνοί έφτασαν έως και την οδό Παλαιολόγου (foto εδώ)
 • Το  καύσιμο δεν θα είναι μαζούτ, αλλά φυσικό αέριο και θα μολύνει, λιγότερο μεν, αλλά αρκετά σε ένα ήδη επιβαρυμένο περιβάλλον με πολλές εστίες ρύπανσης, με ελάχιστο πράσινο!
 • Το πάρκο Πρεσόφ που προτείνεται να δοθεί ως αντισταθμιστικό όφελος και ανήκει στη ΔΕΗ, το διαχειρίζεται ο Δήμος Κερατσινίου για 20 και πλέον χρόνια. Η ΔΕΗ δεν οφείλει τίποτα στους κατοίκους τόσα χρόνια και θα το πάρει έτσι απλά πίσω; Ο Δήμος έχει δείξει δέιγματα αγωνιστικής διάθεσης, έκανε κατάληψη σε είσοδο πρακτορείου ΔΕΗ, σε αλάνα απέναντι από τον ΟΛΠ, υπάρχει τεχνογνωσία, θα δώσει έτσι απλά το πάρκο;
 • Γίνεται και λόγος για θέσεις εργασίας (εποχή κατάλληλη) που θα προκύψουν από τη λειτουργία του εργοστασίου. Αυτό είναι πραγματικό αστείο γιατί είναι εξαιρετικά λίγες οι θέσεις εργασίας και δεν αλλάζουν σε καμιά περίπτωση τα προβλήματα των εργαζομένων του Κερατσινίου! 
 •  Ειδικότερα για η Χαραυγή: η Χαραυγή είναι ήδη επιβαρυμένη, βρίσκεται ανάμεσα στην Ιχθυόσκαλα, τη Ψυτάλλεια, το νέο car terminal, το παλαιό νεκροταφείο, τον περιφερειακό δρόμο ταχείας κυκλοφορίας. 
 • Τα αντισταθμιστικά οφέλη που προτείνονται είναι ελάχιστα ψίχουλα για την επιβάρυνση που δέχεται η περιοχή όλα αυτά τα χρόνια!
 • Κάποια χρήματα που προβλεπόταν από το προηγούμενο πρωτόκολλο απομάκρυνσης του εργοστασίου δεν δόθηκαν ποτέ για ανάπλαση της περιοχής της Χαραυγής! Δόθηκαν σε άλλες περιοχές του Κερατσινίου και για μισθοδοσία! Με τη νέα συμφωνία, αν δεν είναι κάποια κίνηση τακτικής, προβλέπεται να μη δοθούν εκτάσεις της περιοχής κοντά στο εργοστάσιο και να δοθούν χρήματα για άλλη περιοχή του Κερατσινίου
 • Η παιδική χαρά που λέει ότι θα διεκδικήσει και θα πάρει η ΔΕΗ στη Χαραυγή έχει πολύ  μικρή έκταση, μη αξιοποιήσιμη για άλλους σκοπούς!
 • Υπάρχει βέβαια και ένα ακόμα επιχείρημα, ότι είναι καλύτερα να διαπραγματευτούμε τώρα με τη ΔΕΗ που είναι επιχείρηση κοινής ωφέλειας, παρά όταν και εάν αυτή πάει σε ιδιώτες! Η απάντηση είναι απλή και περιγράφεται στην παράγραφο 8, όπου μιλά για αδειοδότηση.  Αν κάθε επέκταση του εργοστασίου χρειάζεται αδειοδότηση, αυτό πρέπει να ισχύει είτε είναι κοινής ωφέλειας είτε όχι! Γιατί λοιπόν να βιαστούμε εμείς; 
 •  Είναι σχεδόν σίγουρο ότι το εργοστάσιο με τη σημερινή του μορφή κλείνει το 2014, επειδή είναι ασύμφορο για την παραγωγή ενέργειας με την τεχνολογία που διαθέτει! Και γιατί ένας ιδιώτης, αν υπάρξει να μην μπει στη λογική κατασκευής μιας νέας μονάδας σε χώρο άλλο, αλλά να μπει σε περιπέτειες για ένα εργοστάσιο που θα πληρώνει αντισταθμιστικά και θα έχει πάντα τις αντιδράσεις της τοπικής κοινωνίας, έστω μιας μερίδας της;
 • Τέλος θα πρέπει να πούμε όχι, γιατί δε θέλουμε ένα ακόμα εργοστάσιο στην περιοχή μ όσο νέο και αν είναι, όσα καλά κι αν φέρνει. Γιατί επιπλέον είμαστε αντίθετοι στις λογικές της διαχείρισης  της δύσκολης κατάστασης πάντα σε βάρος ανίσχυρων πολιτών που πίστεψαν και στήριξαν πολιτικές απομάκρυνσης και όχι πολιτικές βελούδινης λύσης! 

 

Aυτό το άρθρο προέρχεται από το: http://neakeratsiniou.blogspot.com/2011/12/blog-post_5510.html#ixzz1geZAlWGP

Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.